132 yıllık tarihi okul “Gazi Lisesi” kapandı

Gazi Anadolu Lisesi’nin tarihi ve sembol binası, ilk, orta, lise olarak 132 yıl hizmet verdi, binlerce on binlerce öğrenci yetiştirdi.

Bir zamanlar “Ünlüler Okulu” olarak da anılan okuldan aralarındageneral, amiral, siyasetçi, iş adamı, öğretmen, futbolcu, sanatçının olduğu saygın isimler mezun oldu.

İşte o ünlülerden bazıları; Kara Kuvvetleri Komutanlarından Orgeneral Hikmet Bayer, Deniz Kuvvetleri Komutanlarından Salim Dervişoğlu ve Özden Örnek, HP Genel Başkanı Necdet Calp, turizm bakanlarından Lütfü Tokoğlu, milletvekilleri Abdürrahim Bezci, Süreyya Sofuğlu, Sadettin Yalım, Ömer Türkçakal, Ali Rıza Sirmen, Sefa Sirmen, Hikmet Erenkaya, Bekir Yurdagül, Hayrettin Uzun, İsmail Kalkandelen, Feridun Güray, Erol Köse, Sibel Gönül,Gazeteciler Süreyya Sofuoğlu, Sadettin Yalım, Dündar Çiğit, Necdet Balcı, Cevat Çetin, İsmet Çiğit, Övül Tezişler, Metin Karan, Çetin Gürol, Ozan Özgenç.

Başka? Tarık Akan, Prof. Dr. Ali Namık Şener, Vali Şinasi Kuş, Şahabettin Bilgisu, Yılmaz Kanbak, futbolcu Metin Tekin ve akademisyen, doktor, mühendis, öğretmen, iş adamı.

İZMİT LİSESİNE GİDECEK

132 yılda saygın müdürlerin yönetici olarak çalıştığı, özgüveni yüksek deneyimli ve başarılı öğretmenlerin görev yaptığı okulda sona gelindi.

2018-2019 Eğitim Öğretim yılının sona erdiği 14 Haziran’da kapanan Gazi Anadolu Lisesine önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci alınmayacak.

Mevcut öğrenciler öğrenimlerine 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren Yenimahalle’de cezaevi arsası üzerine yapılan Nuh Çimento Eğitim Kampüsüne ikinci yarıyılda taşınan İzmit Anadolu Lisesinde devam edecek.

Gazi Anadolu Lisesi müdürü Zeki Koyun, başka bir okulda görevlendirilirken öğretmenler de öğrencileriyle İzmit Lisesine gidecek.

Gazi Anadolu Lisesi Perşembe günü son kez yapılacak olan “mezuniyet töreni” sonrası mevcut öğrencilerin İzmit Lisesine nakil çalışmalarına başlayacak.

Hatırlanacağı gibi İzmit Anadolu Lisesinin boşalttığı binaya Hızırreis Ortaokulu taşınmış,“İzmit Ortaokulu”adıyla eğitim öğretime başlamıştı.

İZMİT MÜDÜRLÜĞÜ

Yenimahalle’deki cezaevinin yıkılması sonrası yapılan Nuh Çimento Eğitim Kampüsüne İzmit ve Gazi Anadolu Liseleriyle Yavuz MTAL taşındı.

İzmit Lisesi binasına Hızırreis Ortaokulu geçti, Yavuz MTAL binasındaki onarımın tamamlanmasının ardından 50. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu taşınacak.

O dönemin İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan Gazi Anadolu Lisesi yeni binasını ve spor salonunu yıkıp sanat sokağı ile birleştirerek meydan yapmak istiyordu.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da gazi Anadolu Lisesi tarihi binasını “Dijital Kütüphane” olarak planlıyordu.

Karaosmanoğlu ve Doğan aday gösterilmeyerek başkanlığa veda edince düşünceleri de planlamaları da askıya alındı.

Vali Hüseyin Aksoy ve milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik’e önerim;

Gazi Anadolu Lisesi tarihi binasına İzmit ilçe milli eğitim müdürlüğünü taşıyalım.

SEKA cami yanındaki binada hizmet veren müdürlüğü şehir merkezindeki binaya taşırsak öğretmenler başta olmak üzere öğrenci ve velilerin daha kolay hizmet almasını sağlarız.

132 yıl değişik isimler altında eğitim hizmeti veren tarihi bina, kapatılmasının ardından İzmit ilçe milli eğitim müdürlüğüne tahsis edilirse bina tarihi eğitim misyonunu devam ettirir.

Sayın Vali Aksoy ve Sayın milli eğitim müdürü Çelik’in önerimi dikkate alarak tarihi binaya İzmit ilçe milli eğitim müdürlüğünü taşıyacaklarına inanıyorum.

GAZİ LİSESİ TARİHÇESİ

“Sultan ikinci Mahmut’un torunu ve Sultan Abdülmecid’in oğlu ikinci Abdülhamit tarafından yaptırılan bina,1886-1887 yıllarında Mekteb-i İdadi olarak hizmete girdi, 1892’de 8 mezun verdi.Birinci Dünya savaşında hastane olarak kullanıldı. Yunanlıların İzmir’i işgalinin ardından kapatılarak eşyaları yağmalan. 1922 yılında ortaokul olarak yeniden hizmete giren bina öğrenci azlığı nedeniyle bir ara ilkokul olarak kullanıldı. 1931’de ortaokul, 1945’de lise olarak kullanılan bina 1965’de lisenin kendi binasına taşınmasıyla İzmit Ortaokulu olarak hizmet vermeye başladı. 1993-1994 öğretim yılında Gazi Lisesi adıyla yeniden liseye dönüştürüldü.”

*************************************************************

OKURYAZARLIK,TÜİK RAKAMLARIVE GAZETECİLİK

Gazetecilik zordur.

Gazetecilik meşakkatlidir.

Gazetecilik emek ister.

Gazetecilik özveri ister.

Gazetecilik cesaret ister.

Gazetecilik sorumluluk ister.

Gazetecilik birikim ister.

Gazetecilik deneyim ister.

Gazetecilikte saygınlık vardır.

Gazetecilikte heyecan vardır.

Gazetecilikte güven vardır.

Gazetecilikte okura ulaşmak vardır.

Gazetecilikte ilkeli yayıncılık vardır.

Gazetecilikte haberi koklamak vardır.

Gazetecilikte fikr-i takip vardır.

Gazetecilikte kadın-erkek ayırımı yoktur.

Gazetecilikte en büyük sorumluluk muhabirdedir.

Yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü güçtür.

Kısaca gazetecilik zordur.

Gazeteciler haber yaparken sorumluluklarını unuttu.

İnternet yayıncılığı ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla gazetecilik itibarsızlaşmaya başladı.

Araştırılarak yapılan haberciliğin yerini kes-kopyala-yapıştır haberleri aldı.

Özel haberler azalırken emek hırsızlığı arttı.

Tamam da gündemle ne ilgisi var?Çok ilgisi var, anlatayım;

TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kocaeli Bölge Müdürlüğü 2017 yılında Kocaeli'de okuma yazma bilmeyen sayısı 38 bin 30

iken 2018 yılında 33 bin 480 kişi olduğunu açıkladı.

Okuru doğru bilgilendirmesi gereken tüm gazeteler ve editörler TÜİK haberini aynen kullandı.

Kendilerini, “TÜİK açıkladı, biz yazdık. Ne yapacaktık?” diyerek savunanlar

Bir: Biraz araştırıp doğruya ulaşmış olsalardı TÜİK’in güncellenmeyen rakamlarıyla okuru yanıltmazlardı.

İki: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan’ın 1 Ocak 2018’de başlattığı“Okuma Yazma Bilmeyen Kalmasın”kampanyasını hatırlasalardı hata yapmazlardı.

Üç: Galip Hocanın 7 Ocak 2019 tarihli yazısını arşivlerden çıkarsalardıKocaeli’nde okuma yazma bilmeyenlerin sayısının TÜİK’in açıkladığı gibi33 bin 480 kişi değil 376 kişi olduğunu öğrenirlerdi.

Dört: Yüzde 99.00 oranla okuryazarlıkta Türkiye Birincisi olan Kocaeli’nin hakkını yemezler, özveriyle çalışan milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik ve çalışma arkadaşlarına haksızlık etmezlerdi.

Neymiş efendim; Gazetecilik zor işmiş.

7 OCAK 2019

DÜNYA ŞAMPİYONU

Kocaeli’nin Türkiye birinciliğini unutan gazeteler ve gazeteciler Kocaeli Fen

Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Ahmet Akif Kaya’nın Türkiye ve Dünya birinciliğini de görmedi, yazmadı.

OKSEF-2019 yarışmasında dünya birincisi olan Ahmet Akif Kaya, INSPO 2018 yarışmasında Türkiye ve Dünya Birincisi, TÜBİTAK-2019 Liselerarası Proje yarışmasında Türkiye Üçüncüsü olmuştu.

Aslen Erzincanlı olan Kocaeli ve Türkiye’nin gururu Ahmet Akif Kaya’nın babası Doç. Dr. Mehmet Kaya Kocaeli Üniversitesi Uzay ve Havacılık Fakültesi öğretim üyesi, annesi Ayşe Hanım ev kadını, ağabeyi Ali inşaat mühendisi, ablası Nur fizyoterapist.

Okullardaki olumsuzlukları yazmak için sıraya giren gazeteler nedense bireysel ve kurumsal başarıları önemsemiyor. Öyle olunca da haber yapılmıyor.

Kocaeli Fen Lisesi öğrencisi Ahmet Akif Kaya’nın dünya şampiyonluğu haberi sadece Bizim Yaka Gazetesinde yayınlandı.

Gazetem Bizim Yaka Kocaeli, “Haberde Öncü, Yorumda Güçlü” olduğunu bir kez daha kanıtladı.

**************************************************

HAYATIM OKUL PROJESİDEVAMSIZLIĞI AZALTTI

Kocaeli milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik ve yakın çalışma arkadaşlarının hayata geçirdiği projeler örnek gösterilirken, uygulamadan olumlu sonuçlar alınıyor.

Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Vizyon belgesindeki hedefleri doğrultusunda hazırlanan Ortaöğretim Kurumlarında Öğrenci Devamsızlıkları ve Okul Terkinin Azaltılması Hayatımız Okul” projesigibi.

Devamsızlığın başarıyı düşürdüğü, okul terki, suç işleme, zararlı madde kullanımını arttırdığını tespit eden milli eğitim müdürü Fehmi Rasim Çelik düğmeye bastı.

Vali Hüseyin Aksoy tarafından onaylanan Hayatımız Okul” projesi17 Eylül 2018 tarihinde tüm ortaöğretim kurumlarında uygulanmaya başladı.

Önceki gün arayan Hereke Nuh Çimento MTAL Müdürü Mehmet Oğuzhan Erdem, “Hayatımız Okulprojesisayesinde geçen sene 62 olan öğrenci devamsızlığı bu sene 18’e düştü” deyince il genelindeki durumu araştırdım.

Bir öğrenci babasının intihar etmesi sonrası “günah keçisi” ilan edilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılan Hereke Nuh Çimento MTAL yönetici ve öğretmenlerinin özverili çalışmalarıyla devamsızlığın 62’den 18’e düşmesi dikkatimi çekti.

Kocaeli, genelindeki Hayatımız Okul” proje sonuçlarını merak ederek araştırdım. İşte ortalamalar:

2017-2018 eğitim öğretim yılında ortalama devamsızlık anadolu liselerinde 18 gün, mesleki ve teknik anadolu liselerinde 23 gün, İmam hatip Anadolu liselerinde 19 gün idi.

2018-2019 yılında sınavla öğrenci alan liselerde 10 gün, anadolu liselerinde 12 gün, mesleki ve teknik anadolu liselerinde 19 gün, imam hatip anadolu liselerinde 16.

SONUÇ:

Bir; 2017-2018 eğitim öğretim yılında 20 gün olan Kocaeli ortalaması 2018-2019 yılında 15’e düştü.

İki; Anadolu liselerinde 18’den 12’ye, mesleki ve teknik anadolu liselerinde 23’ten 19’a, imam hatip anadolu liselerinde 19’dan 16’ya geriledi.

Üç; Başarıyı doğrudan etkilediği bilimsel olarak da saptanan Hayatımız Okul” projesinin önümüzdeki yıllarda devamsızlığı sıfırlaması imkansız ama 10’un altına çekeceği kesin görünüyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

liseli - büyükşehir belediyesinin eğitim kurumu olsun, akademik lise buraya taşınsın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 22:39


Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar