Sadettin Hoca bir dönem daha rektör olmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Kasım 2014’te Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne atadığı Prof. Dr. Sadettin Hülagü, görevi 1 Aralık 2014’te Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’ndan devir almıştı.

Günler çabuk geçiyor. Dört yıl önce bugünlerde 8 aday rektör adayı olmak için kıyasıya yarışıyordu.

Sadettin hoca ile pazartesi günü rektörlükte geçen 4 yılı konuştuk, zaman tünelinde keyifli bir yolculuk yaptık.

Hocayı dinlerken ilk gün söylediği,“Üniversitemizi hata yapmadan birlik, beraberlik içinde adaletle yöneteceğiz. Özgür, katılımcı, şeffaf bir üniversite olacağız.Seçimde oy verenleri kollayacağım vermeyenleri dışlayacağım diye bir şey yok. Ben herkesin rektörüyüm. Farklı dünya ve siyasi görüşten herkesle çalışacağım. Çalışma tempoma ayak uyduranlarla yola devam edeceğiz, uyduramayan arkadaşları dinlendireceğiz”sözleri hatırlattım.

Verdiği sözleri tutan, özeleştiri yapabilen, saygın ve başarılı yöneticilerin özgüveniyle cevaplarken,“Galip hoca, sosyal yaşantısına bakmadan, siyesi ve dünya görüş ayırımı yapmadan herkesi kucaklayan aldığım kararlar sonrası belli çevrelerce eleştirildim. Ama zaman beni haklı çıkardı. Bazı bedeller ödesem de kazanan üniversitemiz oldu”dedi.

Özeleştiri yaparken ilk yıl aldığı bazı kararlarda haksızlık yaptığını, önemli görevlere gelmemesi gereken isimlerin atamasının yanlış olduğunu ve kendisini yorduğunu söyledi.

Önceki dönemde başlayan projeleri tamamladığını, tıp fakültesi başta olmak üzere hayata geçirdiği yeni projelerle üniversitenin gelecek 10 yıllarına yatırım yaptıklarını görevini yapan saygın insanların gönül rahatlığı içinde anlattı.

Başarılı, saygın tıp doktoru ve bilim insanı olarak branşında otorite olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil herkes tarafından kabul edilen Sadettin hoca

pencereden Umuttepe Batı Yerleşkesinde biten ve devam eden inşaatları gösterirken mutluluğu yüz ifadesinden anlaşılıyordu.

Sadettin hoca hayata geçirdikleri ve yaptıklarıyla övünmekte haklıydı.

4 yılda 400 milyon liralık yatırımla üniversiteyi nicelik ve nitelikte olması gereken yere taşırken neler yaptıklarını uzun uzun anlatacağım.

Buradan sadece bir kaç örnek vermek istiyorum.

Bir:Öğrencilerin kendilerini geliştirebilecekleri, engelleri ve sınırları aşabilecekleri bir eğitim ortamı hazırladı.

İki:Çağın ihtiyaçlarına cevap verebilen, kendisini sürekli yenileyen hocaların

akademik çalışma sayısını arttırmaları için her türlü bilimsel araştırma ve çalışma ortamı yarattı.

Üç:Üniversite-Kent, Üniversite-Sanayi, Üniversite-Bürokrasi İşbirliğini en üst düzeye çıkardı.

Dört:Uluslararası alanda tanınan ve dünyaya entegre olan kimliğini sürdürebilmek amacıyla öğrenci hareketliliğine büyük önem verdi, değişik ülkelerin üniversiteleri ile karşılıklı öğrenci değişim protokolü imzaladı.

Beş:Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark ile sanayiye bilgi aktarırken ekonomiye, ulusal ve uluslararası işgücüne olumlu katkı sağladı.

Altı:Tıp Fakültesi Araştırmave Uygulama Hastanesininfiziki durumunu ve ekipman sayısını arttırarak daha çok kişiye daha kısa sürede hizmet vermeye başladı.

Yedi:Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği hedefleri gerçekleştirebilecek donanıma sahip öğrenci ve öğretim üyesi yetiştirmek için öğrenci merkezli, gelişime açık,engelsiz bir üniversite hayalini gerçekleştirmeyi başardı.

REKTÖRLÜKTE 2. DÖNEM

Kocaeli Üniversitesinin kuruluş öncesini bilen, kuruluşundan günümüze 16 yılda yaşananlara yakın tanıklık eden biri olarak Sadettin hoca ile sohbet etmek benim olduğu kadar onun için de keyifli ve yararlı oldu.

Rektörlük yaptığı 2014-2018 ilk dönemde yaptıklarını anlatırken samimiydi, sözcükleri seçerken kimseyi kırmamaya üzmemeye özen gösteriyordu, geçmişte emek verenlerden bahsederken saygılıydı.

Kocaeli Üniversitesi efsane rektörü, Tıp Fakültesi kurucu dekanı, Umuttepe Yerleşkesi mimarı Prof. Dr. Baki Komsuoğlu’nu rahmetle, şükranla, saygıyla andı.

2006-2014 yılları arası Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü yapan, halen YÖK Başkan Başdanışmanlığı görevini yürüten Prof Dr. Sezer Şener Komsuoğlu’ndan övgüyle bahsederken“Sezer hocamızın üniversitemiz ve tıp fakültemizin gelişmesinde, büyümesinde, bugünlere gelmesinde emeği çoktur, inkar edilemez”dedi.

4 yıllık rektörlüğü döneminde büyük destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başta olmak üzere bakanlar, valiler, milletvekilleri dahil herkese teşekkür etti.

Koruma sahibi İbrahim Aracı ile Ayhanlar Holding yönetim kurulu başkanı Murat Ayhan’a teşekkür ederken duyguluydu.

Üniversitenin gelişmesine, büyümesine, adını ulusal ve uluslararası platformlarda duyurmasını sağlayan hocalar ile çalışanlarını unutmadı.

Sohbeti tamamlayıp ayrılmaya hazırlanırken, görev süresinin 1 Aralık’ta sona ereceğini hatırlattım.

Kocaelililerin, öğretim üye ve öğrencilerin yarım kalan ve düşündüğü projeleri hayata geçirmesi için ikinci dönemde rektör görmek istediklerini söyledi.

Tebessüm ettikten sonra,“Galip hoca senin de bildiğin gibi üniversitelerde rektör adaylık seçimi kalktı. YÖK Başkanımızın önerdiği, Sayın Cumhurbaşkanımızın onayladığı kişi rektör olarak atanıyor. Rektörlük dönemimde beni bu göreve layık gören Sayın Cumhurbaşkanımızı mahcup edecek, üzecek en küçük davranışım olmadı. Takdir Sayın Cumhurbaşkanımızın”dedi.

Yaptıklarını yakından takip eden, yarım kalanları tamamlamak, sıradaki projeleri hayata geçirmek için 7/24 özveriyle çalıştığını bilen biri olarak Sadettin hocanın bir dönem daha rektörlük yapmasını isteyenlerdenim.

Rektörlük koltuğuna kim oturursa otursun Sadettin hocanın olmadığı bir Kocaeli Üniversitesindeki sosyal barışın bozulacağını düşünenlerdenim.

----------------------------

REKTÖRDEN KOÜ’YE 4 YILDA

400 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Kocaeli Üniversitesi 1992 yılında kurulduğunda 6 fakülte, 1 meslek yüksekokul 3 enstitüde öğrenim gören yaklaşık 5 bin öğrencisi vardı.

2018’e geldiğimizde 18 fakülte, 2 yüksekokul, 21 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 1 devlet konservatuvarı, 14 araştırma merkezi ile kendisini yenileyen, gelişen bir yükseköğretim kurumu oldu.

Yaklaşık 41 bini fakültelerde, 34 bini meslek yüksekokullarında, 5 bin 500’ü enstitülerde, 3 bin 500’ü yüksekokullarda olmak üzere toplam 85 bin öğrenci, bine yakın öğretim elemanı, 5 bin civarında çalışanı ile birlikte kurulduğu üniversitelere örnek gösterilen büyük bir aile.

1 Aralık 2014 tarihinde rektörlük koltuğuna oturan Prof. Dr. Sadettin Hülagü ile üniversitenin son 4 yılını konuştuk.

G.A. Hocam, rektörlüğünüzün ilk döneminde sona yaklaşıyoruz. 4 yılda nereden nereye geldik anlatır mısınız?

S.H: 4 yıl önce bugünlerde üniversitemizde yapılan seçimde en çok oyu alan aday olarak YÖK başkanımızın teklifi, Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri ile 18 Kasım 2014 tarihinde rektör atandım. 1 Aralık 2014’te rektörlük görevini 8 yıl rektörlük yapan Sezer hocamdan devraldım. Üniversitemizi,farklı dünya ve siyasi görüşten herkesi kucaklayarak,herkese eşit davranarak ve herkesin rektörü olarak 4 yıl yönettim. Merkeze öğrencileri alarak, birlikte çalışacağım arkadaşlarımı belirleyerek özgür, şeffaf, adil bir yönetim sergiledik. Tıp Fakültesi ve hastanesi başta olmak üzere bizden önce başlayan bitirilemeyen projeler dahi her alanda Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteğini alarak Kocaeli Üniversitesinin çıtasını yükselttik.

G.A: 4 yılda yaptıklarınızdan önce Türkiye’de nicelik sıralamasında 85 bin öğrenciyle ilk 5’e girmesine rağmen nitelikte 25-30 arasında yer alıyoruz. Burada bir yanlışlık yok mu?

S.H: Doğrudur ama ön lisans eğitimi veren ve 34 bin öğrencinin öğrenim gördüğü 21 meslek yüksekokulu bulunan üniversitemizi 5-6 bin mevcudu olan GTÜ gibi butik ve bünyesinde hiç meslek yüksekokul olmayan ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, Koç gibi üniversitelerle aynı koşullarda değerlendirerek haksızlık ediyorlar.Meslek yüksekokullarını ayırıp, alanında uzman bilim insanlarının bulunduğu çağdaş eğitim yapan fakültelerin yarıştırıldığı bir değerlendirmede üniversitemiz ilk 10’da yer alacaktır. Bugün itibariyle 2.676 bilimsel etkinliğin yapıldığı, 10 bine yakın yayın, 453 SCI yayın, 5.719 SCI atıf, 1.688 uluslararası bildiri, 7.438 atıf indeksin üretildiği üniversitemizin başarısına gölge düşürülüyor.

G.A: Ben de sizin gibi düşünüyorum ama bu başarı tablosu yeterince kamuoyuna, üniversite adaylarına ve bilimsel çevrelere anlatılamıyor gibi geliyor bana. Bilimsellik demişken bu alanda neler yapıyorsunuz?

S.H: Üniversitelerin asli görevlerinin bilimsel üretim ve akademik çalışmalar olduğu bilinciyle niteliksel büyümeye önem veriyoruz. Lisansüstü eğitimde yabancı dil zorunluluğunu kaldırarak sayıyı iki katına çıkardık. büyük önem veriyoruz. Üniversitemizi çağın gerekleri ve ortak ülkelerimiz çerçevesinde geliştirmek için çaba sarf ediyor, gerekli uygulanabilir ve yüksek etki değerine sahip plan ve projeler geliştiriyoruz. Teknoloji ofisi, teknopark, KÖGEM ve KARTEAM gibi araştırma merkezlerinde sanayiye bilgi aktarırken ekonomi ve işgücüne katkı sağlıyoruz.

G.A: Rektörlüğünüz döneminde tamamlanan projeler ve fakülteye dönüştürülen yüksekokullardan bahseder misiniz?

S.H: Sizin de bildiğiniz gibi Sezer hoca döneminde başlayan İlahiyat Fakültesi, Körfez Yerleşkesi, Onkoloji ve Palyatif Hasta Bakım Merkezi projeleri bitirmek bize nasip oldu. Klinik ve Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi, Teknopark, Araştırma Merkezlerini daha aktif hale getirdik. Yüksekokul olan kurumları Ziraat ve Doğa Bilimleri, Spor Bilimleri, Denizcilik, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Sağlık Bilimleri Fakültelerine dönüştürdük. Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ek Poliklinik Binası, Batı Yerleşkesi Enstitü Hizmet Binası, Yeni Teknopark Binası, Hereke Yerleşkesi Yeni Eğitim Binası, Seka Park Alanı Konservatuar Binası inşaatları devam ediyor. Katlı Otopark ve Cami Projesi, AMATEM ve ÇAMATEM Binaları, Ek Otopark Alanı Yapımı, Gençlik Merkezi, Diş Hekimliği Ek Binası, Onkoloji Hastanesi, Arslanbey Sosyal Tesisleri, Kandıra Meslek Yüksekokulu Yeni Yerleşke, Göl Evi Projeleri i,le ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

G.A: Tamamlanan, devam eden projelere baktığımızda büyük rakam tutuyor. Bütçeden mi karşıladınız, dışarıdan maddi destek mi aldınız. Bugüne kadar harcanan toplam rakam ne kadar?

S.H: Onkoloji ve Palyatif Hasta Bakım Merkezini Koruma Tarım İbrahim Aracı, İlahiyat Fakültesini Ayhanlar Holding, Körfez Yerleşkesini Körfez Belediyesi yaptı. Gölet, Katlı Otopark, Seka Konservatuvarı Büyükşehir Belediyesi üstlendi. Cami Projesini Diyanet İşleri hayata geçirecek. Poliklinik ek binası, Teknoparklar ve diğer projeleri bütçemizle karşılıyoruz.

G.A:Sayın hocam, 4 yıllık rektörlüğünüz döneminde projelere ne kadar para harcandı?

S.H: Koruma Tarım İbrahim Aracı Onkoloji ve Palyatif Hasta Bakım Merkezine yaklaşık 50 milyon, Ayhanlar Holding İlahiyat Fakültesine 20 milyon lira, ek poliklinik için 45 milyon lira, Körfez Belediyesi Körfez Yerleşkesine 20 milyon lira, Teknopark yapımı 80 milyon Lira, DETAB 6 milyon lira, Büyükşehir, İzmit ve Kartepe belediyeleri önemli harcamalar yaptı. Tıp fakültesinin borcu dahil alınan aletler ve yapılan değişiklikler dahil üniversite olarak bizim harcadıklarımızla yaklaşık 400 milyon lira harcadık.

G.A: Körfez Yerleşkesi hakkında bilgi verir misiniz?

S.H: Körfez Belediyesi tarafından yaptırılan yerleşkede tüm fakültelerin hazırlık sınıfları eğitim alacak. Bu yıl yaklaşık bin 800 öğrenci ve 200 hoca orada olacak. Önümüzdeki yıllarda öğrenci sayısı 3-4 bini bulacak. Üçüncü üniversite açıldığında oradaki hazırlık okuyacak öğrencilerin de Körfez yerleşkesinde okumasını ve bölgeye sosyal, kültürel ve ekonomik daha fazla katkı sunmaya gayret edeceğiz.

G.A:Başka ne söylemek istersiniz? İkinci dönem için ne söyleyeceksiniz?

S.H: Öncelikle beni 4 yıl önce Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne layık görerek atayan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hedefleri gerçekleştirebilecek donanıma sahip bireyler yetiştirecek dinamik bir yönetim anlayışıyla özveriyle çalıştık, çalışıyoruz. Yeni dönemde Dört yılın sonunda geriye dönüp baktığımızda birkaç kişi hariç kimseyi üzmedim. Yeni dönem önceki dönemden farklı. Biliyorsunuz üniversitemizde rektör aday seçimi yapılmayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız YÖK Başkanlığının teklif edeceği isimler arasından uygun gördüğünü rektör olarak atayacak. Bu konuda benim konuşmam doğru ve şık olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımız en doğrusunu yapar ve Kocaeli Üniversitesi olarak atayacağı isim etrafında kenetleniriz.

G.A. Sayın hocam teşekkür ederim. İnşallah yeni dönemin ilk röportajını bugün olduğu gibi yine birlikte yaparız. Başarılar diliyorum.

S.H: Galip hoca, ben teşekkür ederim. Sayın Cumhurbaşkanımızın takdiri konusunda yorum yapmak bana yakışmaz.

----------------------------------------------

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

The King - Rektör hocamızın ikinci dönem atanması konusunda kesinlikle aynı fikirdeyim. Hocamız artık üniversiteyi çok iyi tanıyor ve üst yönetimden başlayarak doğru yönetici atamalarıyla ikinci döneminde üniversitemizi hak ettiği yere getirecektir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49
06

KOÜ - Adaletli olduğu için, mütevazi olduğu için, herkese söz hakkı verdiği için, ulaşılabilir olduğu için, artık üniversiteyi çok iyi tanıdığı için ve sosyal barış için Sadettin hoca mutlaka yeniden atanmalıdır. rnİkinci döneminde, en üstten başlayarak ayak uyduramayan ya da başarılı olamayan yöneticileri değiştirip liyakat ve yapabilirliğe göre atama yaparsa üniversitemizin hak ettiği üst sıralara yükseleceği şüphesizdir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49
05

alican - sn rektöre bir dönem yetmez on dönem daha rektör olmalıdır ünv kendilerini çok sever

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49
04

koü tığ öğ üye - kcaeli tıp fakültesi kültürü oluşmadı. her gelen rektör hele 16 yıllık komsuoğlu dönemi, atıf ural-komsuğulları çekişmesi, hulagü bey zamanında çok insanın ayrılması kocaeli tıbbın yapısı bozdu.bir çok bölüm yard doç'lara kaldı. şimdi de sağlık bakanlığına devredilecek söylentisi motivasyonu bozdu.şu anda tıptan saadettin bey dışında başka uygun aday yok. diğer fakülteler bilinmez. seçim kalktı öğretim üyeleri dışlandı.herşey online ve siayaseten aday ile yök arasında.tablo bu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49
03

tıpçı hoca - özgür kocaeli 23 ekim haberinde 2 aday daha çıktığı yazıyor. biri bekir çakır. eski rek yrd, diğeri teknoloji fak dekanı yasin kişioğlu. bu tabloda bir tıp fakülteli olarak sadettin hulagu'nun bir dönem daha rektör olmasından yanayım; her ne kadar dünya görüşüne katılmasam rektör olmalı. bir tıpçı rektör diğer fakülteleri tıptan ayırmaz. ama tıp dışı rektörler tıbbı sevmezler.40 yıllık hocayım neler gördüm. ama iki aday da siyaseten akp'ye daha yandaş. malum rektörler her zaman her dönemde siyaset tayin etti. onun için ilk 500 de üniversitemiz yok. 500 ü zorlayanlar geleneği olanlar İÜ,BÜ,HT

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49
02

üniversal - meslek yüksek okulları milli eğitime ya da yök e bağlı ayrı bir başlık altında üniversiteden ayrılmalı. 2 yıllık eğitim mesleki eğitimdir.üniversite eğitimi ile ilgisi yoktur. nalbantlık, otobus soforlügü,boyacılık işlerinin üniversite ile ilgisi yok. geçmişte oy deposu diye bol bol açıldı. boğaziçi odtu'de net yok. İÜ hacettepede çok az. köü'ye bunları komsu ailesi musallat etti. müdürü yrd doç ama senatoya giriyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49
01

Sevgi - Birde çalışanlara sorun istiyorlarmi diye seçim olmalı çalışan kesimde seçime katilmali

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 16:49


Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar