Büyükşehir Belediyesi ve son 5 yıllık performansı

Partiler ve adayları her seçim öncesi gazetecilerin karşısına geçer, projelerini açıklar, seçmenden oy ister.

Seçmen açıkladığı projeleri yapacağına güvendiği ve inandığı başkan adayına oy ve onay vererek başkan seçer.

İbrahim Karaosmanoğlu’na 2004-2009-2014 yıllarında yapılan Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna 3 dönem oturttuğu gibi.

Önce 3 dönem, aralıksız 15 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan İbrahim Karaosmanoğlu ve en yakın rakibi CHP adayının aldığı oy oranına bakalım;

Tarih, 28 Mart 2004; AK Parti adayı İbrahim Karaosmanoğlu yüzde 51.0, CHP adayı Hikmet Erenkaya yüzde 32.2.

Tarih, 29 Mart 2009; AK Parti adayı İbrahim Karaosmanoğlu yüzde 47.4, CHP adayı Sefa Sirmen 31.3.

Tarih, 30 Mart 2014; AK Parti adayı İbrahim Karaosmanoğlu yüzde 50.6, CHP adayı Tahsin Tarhan yüzde 26.2.

Tarih, 31 Mart 2019; AK Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığını dördüncü kez kazanacak adayını belirlemek için günlerdir performans değerlendirmesi yapıyor, anketlerle seçmen nabzını yokluyor.

Siyasette deneyimli, seçimlerde iddialı adaylar arasından kim aday gösterilir bekleyip göreceğiz. Kim aday gösterilirse gösterilsin AK Parti’nin seçim kazanma geleneğini sürdürmesi kesin.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun 30 Büyükşehirde iddialı iller listesine baktığımızda, Kocaeli’de iddiası olmadığını dikkate aldığımızda CHP, 10 bin lirayı gözden çıkaran kişiyi göstermiş olmak için aday gösterecek.

Özetle, 31 Mart 2019 için adayı henüz bilinmeyen ama sonucu belli seçim diyebiliriz.

BÜYÜKŞEHİRİN 5 YILI

Seçimlere 6 ay kala 5 yıl öncesine gidelim 30 Mart 2014 seçim öncesi açıklanan projelere göz atalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kocaeli umutlarımızı yeşertiyor, sevincimizi büyütüyor, geleceğe daha güvenli bakmamızı sağlıyor. Türkiye’nin örnek kenti olan Kocaeli, inşallah dünya vizyonuna giren şehirlerden biri olacak” yazdığı seçim kitapçığında vaat edilen projelere bakalım.

Büyükşehir Belediyesinin 5 yıl önce vaad ettiği projelerden ne kadarını gerçekleştirdiği sorusunu, genel sekreter İlhan Bayram’a sordum.

12 yıl Büyükşehir Belediyesi Amiral Gemisi İSU’da başarılı genel müdürlük yaptıktan sonra 28 Haziran 2017’den buyana genel sekreterlik koltuğunda oturan Bayram’ın cevabı, “Hocam, taahhütlerimizin büyük bölümü gerçekleştirdik. Devam eden projelerimizi seçime kadar tamamlayacağız” oldu.

Büyükşehir Belediyesinin 5 yılda hayata geçirdiği projelerden öne çıkanlar;

Kocaeli’nin en önemli sorununun “trafik ve ulaşım” olduğunu gören Başkan Karaosmanoğlu, 2014 yılında önceliklerinin ilk sırasına, “Tramvay, Gebze Metrosu, Banliyö Marmaray Entegrasyonu, Tünel, Köprülü Kavşaklar, Otopark” yazdı.

Genel sekreterin verdiği bilgiye göre, günde 14 bin yolcu kapasitesi ile hizmete giren

TRAMVAY, Perşembe günü 41 bin yolcu taşıyarak 2020 hedefine ulaştı. Tramvay güzergahının doğuda yapılmakta olan Şehir hastanesine, batıda inşaatı tamamlanan okullar bölgesine kadar uzatılması çalışmaları devam ediyor.

Bölgedeki trafiği rahatlatmak amacıyla 15,6 kilometre uzunluğunda ve 12 istasyondan oluşacak, İstanbul metrosuyla entegre olacak

GEBZE-DARICA METRO ihalesi gerçekleştirildi.

Organize Sanayi Bölgeleri, Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova kent merkezlerini toplu taşıma sistemleriyle entegre edecek projeye göre 12 istasyonda kazık çakma çalışmaları başladı.

İlhan bey, önümüzdeki günlerde temel atma töreninin yapılacağı birinci

istasyonun bulunduğu alanda çakılması planlanan 284 kazıktan bugüne kadar 50’sinin çakıldığını söyledi.

İstanbul-Kocaeli-Sakarya

BANLİYÖ hattı rehabilite edildi, sefer sayıları arttırılarak hizmet veriyor.

Kocaeli Ulaşım Master Planı’nda da öngörülen ve şehir içi şehirlerarası ulaşıma büyük katkı sunacak olan

SABİHA GÖKÇEN-GEBZE METROSU Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmak üzere projelendirildi.

Transit güzergahtaki sinyalizasyonların kaldırılarak şehir içi erişim hızının artırılması amacıyla İzmit Otogar, Köseköy, Gebze, Gölcük, Karamürsel, Sanayi Kavşağı, Başiskele sınırlarında D-100 ve D-130 üzerine

TÜNEL VE KÖPRÜLÜ KAVŞAK çalışmaları devam ediyor.

KONGRE MERKEZİ

Büyükşehir Belediyesi projelerini mühendis gözüyle inceleyen ve takip eden, zamanında bitirilmesi için her türlü önlemi alan genel sekreter İlhan Bayram’ın çok önemsediği projelerden biri de

KONGRE MERKEZİ.

Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandıracağı tam donanımlı kongre merkezi hakkında bilgi veren Bayram, “Toplamda 36 dönüm alan üzerinde planlanan kongre merkezi üç bloktan oluşacak. Bin 300 kişilik ana kongre merkezi, fuaye ve sergi salonları, 4 adet 120 kişilik çok amaçlı salon, 4 adet 40 kişilik salon, 60 kişilik senato salonu ve idari ofisler, 2 adet 460 kişilik nikah salonu, farklı ölçeklerde toplantı odaları atölyeler ve yeme içme birimleri bulunacak” dedi.

Kongre Merkezinin en geç 2019 başlarında hizmete girmesiyle Kocaeli uzun yıllardır eksikliği hissedilen önemli bir merkeze kavuşmuş olacak.

Sekapark ile bütünleşecek şekilde projelendirilen Kongre Merkezi bittiğinde, Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu dahil önemli toplantılara ev sahipliği yapacak.

Öte yandan İzmit, Gebze, Derince ve Kartepe olmak üzere ihtiyaç olan ilçelerde yapılan kongre merkezleri Kocaeli’nin kongre turizmi için bir cazibe merkezi olmasını sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin 5 yıl önce vadettiği ve bugüne kadar hayata geçirdiği projeler elbette bunlarla sınırlı değil.

Öne çıkan mega ve marka projelerin yanı sıra Kocaeli adını Türkiye’ye duyuran ve örnek alınan Bilim Merkezi, Kâğıt Müzesi, Kitap Fuarı, Tarih Sempozyumları, 23 Nisan Çocuk Şenliği, Kartepe Zirvesi, Diriliş Kampları, , Gri Su, Arıtma Tesisleri, Namazgâh Barajını saymazsak haksızlık etmiş oluruz.

İbrahim başkanın eğitim ve spor başta olmak üzere her alanda hayata geçirdiği projeler sayesinde Kocaeli prestij kazanıyor.

5 yılda yapılan 200’den fazla proje arasında yer alan büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının tamamına yaygınlaştırılması planlanan fabrikaların atık sularının yüzde 100 kontrol altına alındığı Scada sisteminden, uluslararası akreditasyonu olan İSU Merkez Laboratuvarından, Uzunçiftlik’te 1000 dönümlük bir arazi üzerine yapılan Hayvanat Bahçesi ve Doğal Yaşam Parkından, atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtılmış suyun, arıtılarak sanayi tesisleri ile yeşil alan sulamalarında kullanılan Gri Sudan bahsetmiyorum.

Yeterli mi? Elbette değil.

Yapımı engellenen MİA, fuar alanı dahil bir çok yerde yapılacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı millet bahçeleri ve daha fazlasına ihtiyaç var.

En çok da resmi bayramlarda ve önemli günlerde toplanılan, saygı duruşunda bulunup çelenk sunulan Atatürk Heykelinin de bulunduğu

TÖREN ALANINA.

Marmaray, banliyö hatları, hızlı tren, hafif raylı sistem (metro) ve tramvay ile mevcut toplu ulaşımın entegrasyonunu sağlayacak toplanma merkezleri 2019-2024 döneminde hayata geçirilir.

Perşembe pazarı alanının Doğu Kışla’ya taşınmasıyla boşa çıkan meydanın ne şekilde değerlendirileceği de önümüzdeki günlerde kamuoyunad tartışmaya açılmalıdır.

*************

ANKARA VALİSİ

VE EKMEK ZAMMI

Pazartesi günü, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin 1.25 TL’den satılan 250 gram ekmeğin gramajını 210 grama indirmesini Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’un yargıya taşıyacağını yazmıştım.

Kocaeli Valisi olduğu dönemde ekmek zammını yargıya taşıyan Ankara Valisi Ercan Topaca, valiliğin açıklamamsını gönderdi.

Açıklamada, “Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından 25 Eylül 2018 tarihli karar ile 200 gram ekmeğin tarifesi, 1 lira 25 kuruş olarak tespit edilmiştir. Valiliğimizce yapılan incelemede, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından belirlenen tarifenin günümüz ekonomik şartlarına uygun olmadığı değerlendirildiğinden, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. maddesine istinaden, 1 Ekim 2018 günü saat 19.00’da, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile alınan karara ilişkin uzlaşma görüşmesi yapılacaktır. Yapılacak bu görüşmede uzlaşma sağlanamadığı takdirde, 5362 sayılı Kanun’un 62’nci maddesinin ikinci fıkrasına göre oluşturulan komisyonda, ekmek fiyat tarifesine ilişkin itiraz karara bağlanacaktır” yazıyordu.

Sayın Vali Topaca dün sabah Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile yaptığı toplantıda alınan karar metnini yolladı.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin 1 Ekim 2018’den geçerli Ankara’da 1.25 TL’den satılan 250 gram ekmeğin gramajının 200 grama indirme kararından görüşme sonrası vazgeçtiğini söyledi.

Darısı Kocaeli’nde 1.25’ten satılan 250 gram ekmeğin gramajını 210 grama indiren Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği kararının değişmesine.

*******************

O GAZETECİİTİRAF ETTİ

Canlılar için “gözlerini açtığında doğdu, göz kırpması kadar yaşadı, gözlerini kapattığında öldü” deriz.

Gazetelerde canlılar gibidir. Yayın hayatına başlarlar, yayınlarını performansları tükenene kadar sürdürürler, güven ve itibar kaybetmeye başlayınca hayatlarını sonlandırırlar.

Gazetelerin yayın hayatına başlaması gibi yayın hayatını sonlandırması da doğaldır.

Önemli olan ne kadar yayında kaldığı değil, o süreç de ne yaptığı ve veda ederken hoş bir seda bırakıp bırakmadığıdır.

Basın tarihimize baktığımızda; genelde ve yerelde o kadar çok gazete kuruldu

ve kapandı ki sayısını unuttuğum gibi çoğunun ismini bile hatırlamıyorum.

Son örnek; “Büyük Kocaeli’nin Büyük Gazetesi” sloganı ile 2 Ocak 2017’de çıkan ve 30 Eylül 2018’de yayınını durduran “Büyük Kocaeli Gazetesi”.

Recep Haldız 40 yıldır ayakta kalmayı başaran deneyimli gazetecilerin çalıştığı Özgür Kocaeli gibi bir gazetenin patronu iken neden ikinci bir gazete çıkardı hala anlayabilmiş değilim.

İyi niyetle yola çıkan, mezun olduğu iletişim fakültesinde edindiği bilgileri pratikte uygulamak isteyen genç, çalışkan, idealist sevgili Recep’in kararını eleştirmek haddim değil.

Ama gazetesini; kapanan 3, satılan bir gazete yöneticiliğini yapan, adı meslekte “itibarsız gazeteci” olarak anılan bir kişiye teslim ederek yanlış yaptığını söylemek benim görevim.

Geliniz bu kişinin Büyük Kocaeli Gazetesinde “merhaba” ile başlayan ilk, “yayını durdurduk” başlıklı son yazısına göz atalım.

Tarih 1 Eylül 2017; “Tarafsız, ilkeli, doğru haberciliğin adresi olmaya adayız. Güçlü gazeteler arasında sıyrılıp zirveye tırmanmayı zor olarak görmüyorum.İşimizi doğru yaparsak, dürüst olursak, doğru haber yaparsak, kamuoyunu doğru bilgilendirirsek zirveye tırmanmak zor olmayacaktır.Sadece ne yapılmasını bilmek gerek”.

Tarih, 29 Eylül 2018; “Yeni kurulan gazeteleri yaşatmak zordur”.

SONUÇ; Büyük Kocaeli Gazetesini zirveye tırmandıracağını vaad ederek yöneticilik koltuğuna oturan ama bir yılda gazetenin kapanmasına neden olan bu kişi “İşini doğru yapmadığını, dürüst olmadığını, doğru haber yapmadığını, kamuoyunu doğru bilgilendirmediğini, ne yapmak gerektiğinibilmediğini” kabul ve itiraf etmiş oluyor!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar