12 bin depremzede 65 milyon tl borçlu

Asrın felaketi 17 Ağustos 1999 Marmara Depremini,“Olası İstanbul Deprem Senaryoları”gölgesinde konuştuk.

“Uluslararası Deprem gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı” düzenledik.

Gölcük Denizevler’de 541 deprem konutunu temelini “Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında attık.

Depremin 18. Yılında, merkez üssü Gölcük’te deprem şehitlerini andık.

Törenlere katılan Başbakan Binali Yıldırım,Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 15 yılda TOKİ marifetiyle 780 bin konut yapıldığını, 2023 yılına kadar 4 milyon, 2030 yılına kadar 7 milyon konut yapılacağını söyledi.

Depremin dünyanın gerçeği ve engelleme şansımızınolmadığını anlatırken,“Altyapı, üst yapı tedbirlerini alarak deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek mecburiyetindeyiz. Depreme hazırlıklı olmak lazım” dedi.

Ama Başbakan Yıldırım dahil konuşanlardan bir Allah’ın kulu, depremde konutları yıkılan 34 bin 27 hak sahibinden 12 bin 33’ünün devlet bankalarına 65 milyon 5 bin 12 TL “konut kredi borcu” olduğunu söylemedi.

Kocaeli’de34 bin 27’si 17 Ağustos depremi sonrası bakanlık, 19 bin 500’ü TOKİ, 10 bin 210’u Kent Konut marifetiyle olmak üzere toplam 63 bin 737 konut yapıldı. Özel inşaat firmalarının yaptığı konutlarla sayı 100 bini buluyor.

Konut sahipleri ve inşaat firma yetkilileri tamamı değilse bile yüzde 90’ında banka kredisi kullanıldığını ifade ediyor.

İHBAR GÖNDERİLDİ

17 Ağustos 1999 depremine Çınarcık’ta yakalandım.

Sabah gün ağarması ile birlikte İzmit’e hareket ettiğimde geçtiğim her yerde yıkılmış binalar vardı.

Kocaeli Valiliğinin yaptığı tespitler sonrası 6 bin konutun tamamen yıkıldığı, 90 bin kadarının orta ve az hasarlı olduğu açıklandı.

O tarihlerde Bayındırlık Bakanlığı yıkılan konutlar yerine yenilerini yapmak üzere harekete geçti.

Mağdur depremzedelerden bazıları 6 bin liralık EYY kredisi alarak kendi konutunu kendisi yapmak istedi.

34 bin 27 depremzede ise Bayındırlık Bakanlığı tarafından yaptırılan konutlara girerek Ziraat ve Halk Bankalarına 18 yıl geri ödeme koşulu ile toplam 314 milyon 471 bin 729 lira borçlandırıldı.

18 yılın sonunda Ziraat ve Halk Bankaları kredi kullanan depremzedelerden borcunu ödemeyenlere ihbar mektubu ve ödeme tebligatları gönderildi.

Önce inanamadım. Depremzedelere gelen ihbarları görünce AFAD (Afet ve Acil Durum Genel Müdürlüğü) yetkililerini aradım.

Verdikleri resmi bilgiye göre, bankalardan deprem kredisi kullanan 34 bin 27 hak sahibi depremzeden 21 bin 994’ü toplam 249 milyon 466 bini borçlarını zamanında ödeyerek tapularını aldı.

12 bin 33 depremzede ise borçlarını ödemediği için adreslerine toplam 65 milyon 5 liralık tebligat gönderildi.

Borcunu zamanında ödemediği için cezaya düşen depremzedelerin ödeyeceği rakam 4 bin ile 50 bin TL arasında değişiyor.

Bugünlerde birikmiş borçlarını faizi ile ödemek zorunda kalan depremzedeler kara kara düşünüyor.

Borçlular arasında borcunu unutanlar, miktarını hatırlamayanlar, borcunun bittiğini sananlar bile var.

50 KONUT GERİ ALINDI

Deprem sonrası, yurt içi ve yurt dışından gönderilen malzemelerin mağdur depremzedelerden çok hak sahibi olmayanlara dağıtıldığını biliyordum.

Irak’tan gelen 10 milyon Doların 9 milyon Doları ile Arızlı’da yaptırılan konutların sonraki yıllarda hak sahiplerince başkalarına devredildiğine de tanık olmuştum.

Ama yanlış beyanlarda bulunarak deprem konutu alanların olduğunu duymamıştım.

Bayındırlık Bakanlığınca deprem kredi alması sağlanan 34 bin 27 hak sahibinden 50’si yanlış beyanda bulununca konutu elinden alındı.

Alındı dediysem öyle kolay olmadı. Konutların iptali için açılan davaların sonuçlanması yıllarca sürdü.

30 konutun AFAD’a devri ile ilgili karar çıktı ve konutların tapusu iptal edildi.

Kalan 20 konut ile ilgili davaların bugünlerde sonuçlanması bekleniyor.

Onların da tapusunun alınmasının ardından konutların kamu kuruluşlarına satılacağı konuşuluyor.

***************

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ VE

REKTÖRÜ PROF. DR. ELMAS

Adapazarı, Kocaeli’ne bağlı ilçeiken 1954 yılında yeni kurulan Sakarya’ya bağlandı.

Ama iki il arasındaki rekabet artarak, çoğu kez Kocaeli’nin öne geçmesi ile hep sürdü.

Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın Sakarya Üniversitesi Rektörlük koltuğuna oturması sonrasıdengeler değişti, ibre Sakarya’dan yana kaydı.

Sakın, 3 Temmuz 1992 tarihinde birlikte kurulan Kocaeli ve Sakarya Üniversiteleri ile rektörlerini kıyaslayacağım sanılmasın.

Amacım; Sakarya Üniversitesi ve Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın,yükseköğretimin olmazsa olmazlarından “Yeterlilik ve Kalite” hedefi başta olmak üzere yarattığı farkındalığı, düzenlediği çalıştay ve konferansları, kazandığı ödülleri paylaşmak.

Dünya üniversiteleri ile işbirliği yaparak yalnız Sakarya Üniversitesi yanı sıra Türkiye’yi dünyaya tanıttığı için Rektör Muzaffer hocaya teşekkür etmek.

Yazmadan önce ders çalıştım, araştırdım, yetkin ve saygın bilim insanları ile konuştum.

HEDEF DÜNYA ÜNİVERSİTESİ

Geçtiğimiz aylarda YÖK Yürütme Kurulu tarafından TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) asli üyesi seçilen Muzaffer hoca ile tanışıklığımız olmadığı gibihiç karşılaşmadık, telefonda dahi konuşmadık.

Ama çeşitli kaynaklardan, “dünya üniversitesi olma hedefi” doğrultusunda projelerürettiğini, yurt içi ve yurt dışı çalıştaylar yaptığını, Sakarya Üniversitesi ününü dünyaya duyurduğunu okudum.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Kongresine (ICQH 2016)” ev sahipliği yaptığın, akreditasyondaöncü, kalitede diğer üniversitelere örnek gösterildiğini öğrendim.

Başka? Dünya Üniversitesi olma hedefinin yanında“Doğu Marmara’nın Teknoloji ve Ar-Ge Üssü” yapmak için7/24 özveri ile çalıştığını.

Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) tarafından verilen“Avrupa Kalite Ödülü ve EFQM Mükemmellik Yetkinlik Belgesine” sahip ilk ve tek devlet üniversitesi olduğunu.

Brüksel’de EFQM tarafından “Liderlik veKurumsal Mükemmellik” ödüllerine layık görüldüğünü.

Dünyadaki değişime açık, kendini sürekli geliştiren öğrenciler yetiştirmek için üniversite adaylarına “Size kalite, şeffaflık, güvenirlik, verimlilik ve mükemmeliyet sözü veriyoruz”çağrısı yaptığını.

Farklı ülkelerde partner üniversitelerle yılda iki kez “Eğitim, Bilim ve Teknoloji Konferansları” düzenlediğini.

Yeni nesilleri susturarak değil, düşündürerek, araştırarak, konuşturarak, güvenerek, sorumluluk vererek geleceğe hazırlarkenBerlin’de, Boston’da, Harvard’da çalıştaylar yaptığını.

Ohio, Chicago, Illinois,GovernorsState, Florida Atlantik Üniversitelerini ziyaret ederek konferanslar verdiğini.

Son olarak;Sakarya Üniversitesi ve partnerlerinin16-18 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği üç günlük kongrede; geleceğin eğitimi, geleceğin bilim ve teknolojileri, geleceğin insanı ve uyum konularının ele alındığını.

Türkiye’nin uluslararası alandaki algısına katkı sağlamak amacıyla ABD’nin dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nde “Demokrasi, Kültür ve Türkiye” konusunu işlediğini.

Türkiye imajını düzeltmek için başlatılan “I loveTurkeyBecause” projesi ile birlikte düşünülen etkinliğin uluslararası alanda ses getirdiğini.

Sakarya Üniversitesi ve Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın yurt içi ve yurt dışı başarılarını, performansını gösteren etkinlikler, projeler, ödüller sadece bunlarla sınırlı değil elbette.

Yazamadıklarımın yazdıklarımdan çok daha fazla olduğunu biliyor, Muzaffer hoca ve ekibini kutluyorum.

*****************

BAŞKAN DOĞAN SÖZÜNÜ TUTTU

“AQUAPARK İZMİT’İ” YAPTI

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın siyaset ve hizmet anlayışı çok farklı.

AK Parti teşkilat yöneticileri ve seçmenle olan diyalogu alışılmışlığın dışında

Yerel medyaya bakışı ve tavrı; örnek ve seçici olmanın ötesinde ilkeli ve dürüst gazetecilerden yana.

Verdiği her sözü tutan, aldığı her kararı uygulayan, inandığı her konunun arkasında duran Nevzat Başkan, yine bir ilk’e imza attı.

Tramvay projesinde olduğu gibi seçimlerde Sefa Sirmen dahil tüm adayların söz verip de gerçekleştiremediği “Aquapark” projesini sessiz sedasız yaparak İzmit’e kazandırdı.

Başkan Doğan’ın prestij ve vizyon projelerinden olan Kocaeli’nin İzmit Tepeköy’de yaptırdığı, 12 ay açık kalacak ilk Aquapark’ı için 5 milyon 500 bin lira harcandı.

Dün açılış yapılacaktı. Hazırlıklar tamamlandı, duyurular yapıldı.

Ama büyük bir şanssızlık, asrın felaketi 17 Ağustos 1999 Depreminin 18. yılında yapılamayan “Deprem Müzesi” gibi ertelendi.

Doğukışla’daki “Deprem Müzesi” açılışı Başbakan Binali Yıldırım’ın yoğun programı nedeniyle yapılamamıştı.

Dün açılışı yapılması planlanan “Aquapark” yağmur nedeni ile ertelendi.

“Aquapark” Nevzat Başkanın 2014 seçim öncesi “Seçim Beyannamesine” yazdığı, seçmene “yapacağım” sözü verdiği projelerdendi.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve ekibi teşekkürü de takdiri de fazlası ile hak ediyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Galip Ataman - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Ahmet - Kocaeli üniversitesindeki koltuk çakalları üniversitenin bir adım bile ileri gitmesini istemez. Yazık koskoca üniversite koltuk ve para peşinde koşan filim adamlarının elinde. Rektör hocanın iyi niyetinden kuşkum yok ama vefa duygusuna yenilmekten vazgeçmeli artık. Koltuk çakallarının olmadığı bir üniversite beklentimiz var. Rektör hoca demoklesin kılıcını kendisini yanıltanlara çevirmeli artık zamanı geldi geçiyor hocam.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 17:03


Anket Koronavirüs aşısı çıktığında yaptırmayı düşünür müsünüz?
Tüm anketler

Kocaeli Haber

Oyunlar