Ukrayna, Kocaelili işadamlarını işbirliğine çağırdı

Kocaeli Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Ukrayna Yatırım ve Ticaret Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı ve İş Görüşmeleri’nde Kocaelili işadamları, Ukrayna ile ticari işbirliğine davet edildi

Ukrayna, Kocaelili işadamlarını işbirliğine çağırdı
Haber albümü için resme tıklayın

Üyelerine, ihracat temelli yeni pazar alanları kazandırmayı hedefleyen Kocaeli Ticaret Odası, ‘Ukrayna Yatırım ve Ticaret Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı ve İş Görüşmeleri’ düzenledi. Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Volkan Yılmaz’ın, Meclis Başkan Vekili Alp Kayalar ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdülmelik Kalay ile birlikte ev sahipliği yaptığı toplantıya; Dnipro Kalkınma Ajansı Direktörü Volodymyr Panchenko, Dnipro Kalkınma Ajansı Direktörü Direktör Yardımcısı Oleksii Samovalov, Sanayi Politikası veGirişimcilikten Sorumlu Parlamento Komitesi Başkan Danışmanı Igor Guzhva katıldı.

YILMAZ’DAN AÇILIŞ KONUŞMASI

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Volkan Yılmaz, “Kocaeli Ticaret Odası olarak üyelerimizin uluslararası pazarlara açılması hususunu oldukça önemsiyoruz ve bu doğrultuda programlar organize ediyoruz. Kısaca iki ülke arasındaki ekonomik gelişmelere dikkat çekmek isterim. 2016 yılında ülkemizden Ukrayna’ya gerçekleşen ihracat tutarı 1,2 milyar dolardır. 2016 yılında Ukrayna’dan gerçekleştirdiğimiz ithalat tutarı ise 2,5 milyar dolar seviyesindedir. 2017 yılının ilk 6 aylık verilerine göz attığımızda 2016 yılı ile benzer oranlar göze çarpmaktadır. Bu dönemde ihracat tutarımız 604 milyon dolar, ithalatımız 1 milyar 491 milyon dolar seviyesindedir. Yine Ukrayna lehine 886 milyon dolarlık bir dış ticaret açığı söz konusudur.

‘İHRACAT ORANINDA

BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ÖNEMLİ ARTIŞ’

Kocaeli ile Ukrayna dış ticaret dengesine bakacak olursak; 2016 yılında ilimizden gerçekleştirilen ihracat tutarı 26 milyon dolar olup, ithalat tutarı 281 milyon dolardır. Burada da Ukrayna’nın lehine bir açık görülmektedir. 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 30 milyon dolar ihracat ve 115 milyon dolar ithalat gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere ihracat oranında bir önceki yıla göre önemli bir artış vardır. 2016 yılının toplamında 26 milyon dolar olan tutar 2017 yılının ilk 6 ayında 30 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Tabi bizler dış ticaret hacminin önümüzdeki 1 kaç yıl içerisinde 5 milyar dolar seviyesini aşmasını bekliyor bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Verimli bir toplantı olmasını ümit ediyorum” dedi.

‘TURİZM VE BİLİM ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ’

Dnipro Kalkınma Ajansı Direktörü Volodymyr Panchenko ise konuşmasında, “Biz Ukrayna Dnipro bölgesinin kalkınma ajansında yetkiliyiz. Amacımız Dnipro şehrimizin kalkınması ve yeni yatırımlarla tanışması. Kocaeli Ticaret Odası’na bu buluşma için teşekkür ediyoruz. Dnipro bölgesi 3 milyon nüfusuyla Ukrayna’nın sanayi şehridir. O yüzden Kocaeli ile Dnipro kentleri birbirine çok benziyor. Bu görüşmeden karşılıklı ve iyi sonuçlar çıkacağını düşünüyoruz. Şehrimiz turizm ve bilim ile ilgili de önemli atılımlar yapıyor. Sizin TÜBİTAK benzeri kurumlar planlıyoruz” dedi. Panchenko, Dnipro’da kar vergisinin yüzde 18, ithalat vergisi yüzde 20 olduğunu söyledi. İhracat vergisinin ise alınmadığını ifade etti.

AMAÇ: YÜZDE 0 VERGİ

Dnipro Kalkınma Ajansı Direktörü Direktör Yardımcısı Oleksii Samovalov, Dnipro bölgesinde yeni yapılan organize sanayi bölgesi hakkında bilgi vererek, OSB’de yatırımcılara sunulan fırsatlar hakkında açıklamalar yaptı. OSB içerisinde kurulacak işletmelerden yer için vergi almadıklarını ifade eden Samovalov, amaçlarının yüzde 0 veri olmasını istediklerini belirtti. Samovalov, “Vergileri yüzde 0’a indirmek için çalışıyoruz. Bugün itibariyle Ukrayna Parlamentosu’nda organize sanayi bölgeleri için 2 tane kanun imzalandı. Biri 5 sene içerisinde kar vergisi muafiyeti, ikincisi de gelir vergisini 60 gün içinde ödenebilmesi. 0 vergiye ek olarak aynı zamanda da KDV’nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

‘ARZUMUZ SERBEST TİCARET ANLAMASI’

Sanayi Politikası veGirişimcilikten Sorumlu Parlamento Komitesi Başkan Danışmanı Igor Guzhva da konuşmasında, Türkiye- Ukrayna ticareti hakkında bilgi vererek, “Ukrayna ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmalar 2006 senesinde başladı ve devam ediyor. Hem siz, hem biz; her iki ülke arasında iş ortaklığı olmasını çok arzu ediyoruz. O yüzden iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasını bekliyoruz. Bunun iki ülke arasındaki ticareti arttıracağına ve hem Türk hem de Ukraynalı işadamlarına cazip fırsatlar sunacağına inanıyoruz. Ülkelerimiz birbirine yakın. Aramızda sadece Karadeniz var ama ona rağmen halen ekonomik ilişkilerde istenilen seviyeye ulaşamıyoruz. Bunun için diplomatik meselelerin çözülerek, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması lazım” dedi. Guzhva, 2017 yılı Eylül ayı ortasında yapılacak olan Ukrayna- Türkiye Ticaret Günleri ve 5- 6 Ekim 2017 tarihinde Kiev’de yapılacak olan Kiev Formu’na Kocaelili işadamlarını davet etti.

FİRMALAR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRECEK

Toplantının sonunda, özellikle Kocaeli Ticaret Odası üyelerinin makine- yedek parça, mobilya ve tıbbi cihaz alanında Ukrayna’da bulunan firmalarla görüşmeler gerçekleştirebilmesi amacıyla Dnipro Kalkınma Ajansı tarafından organizasyon düzenlenmesi, ayrıca iki ülke de de ayrı ayrı heyetler kurularak, ticaret hacminin arttırılması hedeflendi. Programın sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı.

#

16 Ağu 2017 - 16:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Bizim Yaka Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Kocaeli Haber

Oyunlar